PROIECT
CONSOLIDARE-RESTAURARE BISERICA ”SFÂNTA TREIME” A MÂNĂSTIRII COTEŞTI
DESCRIERE
Biserica ”Sfânta Treime” a Mânăstirii Coteşti este înscrisă în LMI a judeţului Vrancea împreună cu turnul clopotniţă şi celelalte construcţii, formând un ansamblu, înscris, ca atare, după cum urmează:
- nr.crt.255 - VN-II-a-A-06504 - Mănăstirea Coteşti - sat Coteşti; comuna Coteşti - datare 1720
- nr.crt.256 - VN-II-m-A-06504.01 - Biserica Sf. Treime - datare 1720
- nr.crt.257 - VN-II-m-A-06504.02 - Turn clopotniţă - datare 1720.
Acest ansamblu a făcut obiectul lucrărilor de studii de teren topografice, geotehnice şi arheologice, relevee de arhitectură şi de avarii (pentru biserică, turn clopotniţă şi stăreţie),
Expertize tehnice şi concept unitar de intervenţie - SF - pentru intregul ansamblu.
Lucrările de consolidare - restaurare şi punere în valoare au fost executate de antrepriza de specialitate S.C. DEDAL-BAHAMAT S.R.L. din Galaţi - si au avut ca obiect numai biserica.
Principalele lucrări executate au fost următoarele:
- eliminarea pridvorului din lemn adaugit ce parazita fatada principala;
- consolidarea infrastructurii cu centuri perimetrale şi grinzi transversale din beton armat;
- consolidarea suprastructurii cu elemente verticale şi orizontale din beton armat înscrise în grosimea zidurilor şi suprabetonarea bolţilor din cărămidă;
- reconstituirea turlei pantocrator (prabusita si refacuta din tabla),cu o structură uşoară din lemn, tencuită la interior şi exterior, amplasata pe baza din zidarie pastrata;
- refacerea integrală a şarpantei şi învelitorii bisericii;
- refacerea integrală a instalaţiilor electrice interioare şi exterioare;
- refacerea tâmplăriei ferestrelor şi restaurarea grilajelor;
- restaurarea faţadelor şi a profilaturilor iniţiale;
- refacerea pardoselilor, cu introducerea unei instalaţii electrice de încălzire a acestora.
Lucrările de consolidare şi restaurare, de o mare complexitate, dificultate şi diversitate, au fost executate de către antreprenor cu seriozitate şi profesionalism, prin personal tehnic şi muncitor atestat şi specializat în domeniul conservării monumentelor istorice.
Pe parcursul executării lucrărilor, a fost constatată o bună coordonare şi colaborare între Finanţator - Beneficiar - Antreprenor - Proiectant.
Trebuie subliniat faptul că, gradul de avariere structurală a fost deosebit de avansat (precolaps), ceea ce a necesitat executarea, într-o primă etapă, de eşafodaje grele de susţinere a maselor de zidărie fracturate - în condiţiile în care amplasamentul se află în zona cu cea mai intensă activitate seismică.
Pictura murala interioara si exterioara urmeaza a face obiectul unor interventii abilitate si avizate.