BISERICA DIN LEMN "ADORMIREA MAICII DOMNULUI" SI TURNUL CLOPOTNITA

PROIECT

CONSOLIDARE-RESTAURARE BISERICA DIN LEMN "ADORMIREA MAICII DOMNULUI" SI TURNUL CLOPOTNITA

 



DESCRIERE

Micul ansamblu format din  biserica de lemn si turnul clopotnita din zidarie, pictat in fresca la exterior, ce dateaza - conform unei inscriptii incizate intr-o nisa a turnului - din anul 1800, reprezinta un exemplu de mare valoare intre ctitoriile boernasilor, calugarilor, preotilor sau ale obstei credinciosilor specifice zonei submontane a Valcei.

Este posibil ca serviciul religios pentru acest fost catun al Bistritei sa fi fost asigurat chiar de catre un monah (poate sihastru?), tinand seama de traditia seculara a zonei.

Se mentioneaza ca aici nu s-a mai slujit inca din 1940, lacasul fiind parasit, dar din fericire nu si vandalizat.

Turnul clopotniţă, din zidărie de piatră si caramida, dezvoltat pe doua nivele, avand o incapere la parter (fosta chilie?) si o incapere a clopotelor la etaj, deschisa catre cele patru puncte cardinale, ajunsese insa in stadiul de precolaps, prezentand crapaturi si dizlocari in dreptul golurilor, datorate in special putrezirii centurilor si a planseului intermediar din lemn.

Biserica din lemn, tencuita, prezenta fenomene avansate de biodegradare, in special la nivelul talpilor, precum si deteriorari grave ale invelitorii din sita si ale sarpantei si pardoselilor.

Lucrarile de consolidare-restaurare ale turnului au fost ample si de mare complexitate si au constat lucrări de subzidire, injectări şi ţeseri ale fisurilor şi crăpăturilor, sub supravegherea pictorului restaurator, şaibă din beton armat la nivelul cornişei, cu un gol central amplu pentru poziţionarea clopotelor şi refacerea planşeului intermediar din lemn, dar rigidizat prin platelaj dublu de scânduri, ancorat în zidărie prin ancoraje metalice forate, precum si din restaurarea elementelor arhitecturale originale.

Lucrarile de restaurare-consolidare ale bisericii au constat din inlocuirea pieselor deteriorate si eliminarea interventiilor parazitare, cu pastrarea si evidentierea celor doua etape principale de edificare, refacerea invelitorii si a soclului si trotuarelor din zidarie de piatra, punerea in valoare a multitudinilor de inscriptii incizate in elementele structurale impreuna cu tratamente de biocidare si ignifugare.

Lucrarile exterioare au constat din lucrări de sistematizare verticală de îndepărtare a apelor de ploaie de baza zidurilor,trotuare perimetrale de protecţie, împreună cu rigolele aferente, executate din piatră de râu sortată, cu o faţă plană.Au fost efectuate si o serie de lucrări mai ample de modelare a terenului (sistematizare verticală) şi executarea unui zid de sprijin de circa 1,70 m înălţime medie, de protecţie faţă de aluviunile ce ajung pe amplasament dinspre nord şi est.

O atentie deosebita s-a acordat conservarii si protejaarii picturii murale exterioare si a tuturor inscriptiilor incizate in tencuieli sau lemn, a materialului litic aflat pe amplasamen

Lucrarile de instalatii au constat in refacerea integrala a instalatiilor electrice, a instalatiei de paratrasnet, a prizei de pamant si au fost prevazute instalatii de iluminat de garda si de punere in valoare.

Lucrarile complexe, enumerate mai sus, au fost executate cu deosebita acuratete si profesionalism, de personal muncitor si tehnic specializat din cadrul antreprizei s.c.“CAROLIN” s.r.l. condusa de ing. Ion Statica.

Succesul realizarii proiectului consta atat in calitatea executarii lucrarilor cat si in salvarea unui ansamblu monument istoric considerat definitiv pierdut.

DETALII

Categorii:
Beneficiar: Parohia Costesti-Pietreni, judetul Valcea
Amplasament: Sat Pietreni,Comuna Costesti, judetul Valcea
Cod LMI: VL-II-m-B-09731
Datare: 1801
Data finalizarii: 2009
Echipa: Arh. Aurel Ioan Botez (sef proiect complex) - restaurare turn; amenajare incinta arh. Iulian Camui (sef proiect) - restaurare biserica tarh. Dumitru Bucur
Consolidare structura: Ing. Laurentiu Spoiala +
Istorice si de arhitectura: Istorice si de arhitectura: arh. Iulian Camui; Geotehnice: S.C. BEFAC S.R.L. - ing. T. Florica Ridicare topografica: ing. Constantin Ocroteala; Analize biologice: biolog Carmen Neguleasa
Constructori-Antreprenor General:: S.C. CAROLIN S.R.L. Ing. Ion Statica; ing. Stefan Statica (sef santier)
Restauratori componente artistice:: Pictor Serban Angelescu
2016 ABRAL ART PRODUCT